EMDR

EMDR este cea mai revolutionara si importanta metoda care a aparut in psihoterapia ultimilor decenii si reprezintă acronimul de la Eye Movement Desensitization and Reprocessing (Desensibilizare şi Reprocesare prin Mişcări ale Ochilor):

Desensibilizarea intensitatii emotiei simtite în timpul reamintirii evenimentului traumatic.

Reprocesarea amintirilor evenimentului traumatic care nu au trecut prin procesarea necesara de dupa eveniment.

Mişcările ochilor au fost original utilizate pentru ca cele două emisfere ale creierului sa ia parte activa in procedura de procesare. Astazi sunt adaugate metode aditionale, cum ar fi casti de urechi in care se aude un sunet intermitent in ambele parti ale creierului sau aparate care vibreaza intermitent în palme.

Metoda a fost descoperita in 1987 cand dr. Francine Shapiro si-a dat seama ca, atunci cand mimeaza miscarile pe care ochii le fac în tipul somnului cu vise (REM- Rapid Eye Movements), acest lucru ii imbunatatea considerabil dispozitia.

Doar persoanele cu studii de sanatate mentala si care au parcurs un training acreditat EMDR Europe sau EMDR International Association, pot trata folosind aceasta metoda.

Mai multe detalii despre psihoterapia EMDR puteti gasi in aceste articole disponibile pe site Tratamentul cel mai rapid al amintirilor traumatice si
Tratarea fobiilor cu ajutorul EMDR