Consiliere psihologica

Consiliere psihologica

Consilierea psihologica reprezinta o interventie in scopul prevenirii, remiterii sau asistarii rezolutive a unor probleme personale (emotionale, cognitive, comportamentale), cu impact individual, familial si socio-profesional dezorganizator.

Cheia tuturor interventiilor circumscrise consilierii este dezvoltarea unor noi strategii de coping, activarea resurselor blocate, complementare sau compensatorii, astfel incat persoanele, cuplurile, familiile in dificultate sa-si gaseasca propriile solutii, utilizandu-si potentialul de care dispun. In munca de consiliere scopul este sprijinirea clientilor in a-si explora propria persoana pentru a se intelege mai bine, pentru a-si constientiza propriile nevoi, asteptari, pentru a avea o mai mare incredere in sine, de a rezolva si depasi problemele prin resurse personale, prin modificarea atitudinilor, conceptiilor si comportamentelor manifestate in context existential specific.

Succesul unei consilieri consta in posibilitatea clientului de a nu ramane ancorat sau dependent de consilier, ca urmare a deblocarii capacitatii sale de a-si gestiona si rezolva problema intr-un mod responsabil: persoana consiliata invata sa emita solutii discriminative, sa-si asume consecintele, sa evite repetarea greselilor si, in caz de esec, sa aiba capacitatea de a se remotiva pentru o noua incercare de solutionare a problemelor, utilizandu-si toate disponibilitatile si neasteptand permanent o noua forma de ajutor decat atunci cand nu si-l poate oferi singura, cu adevarat. Un nivel crescut de autoincredere si de clarificare asigura autonomia clientului si deschide calea unor comportamente responsabile si unei bune capacitati de a face fata stresurilor, crizelor sau provocarilor existential ulterioare.

Esecul muncii unui consilier este usor de observat atunci cand clientul stagneaza in reactii de negativism, inertie, lamentativitate, neajutorare si dependenta; reactiile dezadaptative se agraveaza ori apar comportamentul protestatar sau revendicativ, perseverarea in eroare si autosabotarea. Acesta este semnul fie al unei interventii neprofesioniste a consilierului, fie reprezinta indicatorul necesitatii unui proces terapeutic mai adanc si mai bine structurat. In consecinta cazul poate fi orientat catre un terapeut profesionist sau catre un alt consilier.