Consiliere psihologica veterani

Consiliere psihologica veterani

Intoarcerea acasa din teatrul de operatii reprezinta astazi un proces destul de brusc in care soldatii care si-au finalizat misiunea se intorc “inapoi in lumea reala” deseori la o distanta de cateva zile de ultima lor lupta. Acum au nevoie sa se readapteze la un mediu total schimbat, la o noua lume in care nimic nu este asa cum ei au trait pentru atata timp.
La figuri zambitoare care nu stiu cum arata razboiul si nu stiu ca in urma cu putin timp, persoana din fata lor si-a vazut probabil prietenul murind sau o alta atrocitate a razboiului. Ei se confrunta cu o diferenta enorma intre lumi si cateodata simt ca nu se mai pot adapta “acasa”.

Nu toti militarii care au trecut printr-un incident traumatic vor avea nevoie de ajutor specializat. In timp, multi dintre acestia se pot recupera cu ajutorul familiei si prietenilor.

Totusi altii dezvolta probleme de sanatate mentala care includ anxietate, depresie, stress posttraumatic si consum riscant de alcool, impreuna cu dificultati relationale, de munca si cotidiene. Este important de stiut ca uneori, problemele de sanatate mentala pot sa nu apara decat peste cativa ani.
Viata de familie atat a femeilor cat si a barbatilor care se intorc din teatru poate fi afectata in masura in care existau fisuri in relatie anterior plecarii in misiune. Fisuri carora nu li s-a dat atentie si care acum au gasit teren favorabil sa se adanceasca. Distanta si timpul petrecut departe de cel drag reprezinta un test pentru rezistenta relatiei.

Severitatea, incidenta si consecintele stresului posttraumatic cresc sau descresc in functie de contextual social inconjurator. Desi tulburarea poate fi o consecinta a luptei, societatea ii poate ameliora conditiile. Numindu-ne soldatii “eroi” sau “mercenari”, am putea face o mare diferenta in revenirea lor acasa.

Cabinetul ofera consiliere pentru toti veteranii si militarii care au luptat in orice zona de conflict, pentru a face mai usoara tranzitia de la misiune la viata civila. Serviciile includ consiliere individuala, maritala sau de familie, consiliere centrata pe pierderile suferite in teatrul de operatii, evaluare psihologica pentru depresie, stres posttraumatic, abuz de alcool sau drog.

Screening pentru tulburarea de stres posttraumatic (“Primary care psychiatry”, Prins 2004)

A existat in viata ta vreun eveniment atat de infricosator, oribil sau suparator incat in ultima luna tu:

Dacă aţi răspuns la 2 sau mai multe întrebări cu DA, un diagnostic de stress posttraumatic este probabil